Met Hengers Classic Cars richten wij ons op de aan- en verkoop van de originele Toyota Landcruiser. Daarnaast zijn wij onder Hengers Agro ook nog eens gespecialiseerd in mechanische onkruidbestrijding en zijn wij officieel dealer van Steketee.
De verschillende mogelijkheden om met een Steketee Aanaarder grond naar de plant te brengen
Met het aanaarden van gewassen breng je grond op of om de plant aan en bedek je onkruid binnen de gewasrij. Daarnaast wordt het gewas enigszins beschermd tegen vorstschade, helpt het grondscheuten wortelen en vergemakkelijkt het de oogst. De manier van aanaarden verschilt per gewas. In onze webshop hebben wij vier verschillende producten voor het aanaarden. Allemaal van het merk Steketee. In dit artikel leggen we je graag uit wat de kenmerken van de verschillende producten zijn en hoe ze precies werken.
In de webshop hebben we een viertal producten voor het aanaarden, namelijk:
De Steketee aanaardvleugel
De Steketee aanaardschoffel
De Steketee aanaardbeitel
De Steketee aanaardschaar
Hieronder leggen we per type product uit wat de kenmerken zijn en waar ze voor gebruikt worden.
Steketee aanaardvleugel
De aanaardvleugel wordt gebruikt om in het laatste stadium voor dichtstand grond naar de plant toe te brengen. Het laatste onkruid wordt door het gebruik van de aanaardvleugel bedekt en je geeft de voet van de plant wat meer stevigheid.
Hoe werkt het?
De aanaardvleugel bevestig je aan de steel van de schoffel (schoffelsteel van 30x10mm). De vleugel kan je gemakkelijk verstellen naar de gewenste hoogte. De werkbreedte van de aanaardvleugel is 50cm tot 75cm en is op de juiste maat te maken door de schroeven en de slijtplaten te verzetten.
Je kunt de Steketee aanaardvleugel bestellen in de volgende twee varianten:
De aanaardschoffel wordt voor dezelfde doeleinden gebruikt als de aanaardvleugel, maar kan meer grond verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan aardappelruggen of het kweken van bepaalde bloemen die meer rugvorming nodig hebben voor een optimale groei.
Hoe werkt het?
De werking van de aanaardschoffel is hetzelfde als die van de aanaardvleugel. Het verschil tussen beiden zit in de hoogte. De aanaardschoffel is hoger, waardoor je meer grond kunt verplaatsen. De werkbreedte van de aanaardschoffel is, net zoals bij de aanaardvleugel op de juiste maat te maken door de schroeven en de slijtplaten te verstellen. De aanaardschoffels zijn verkrijgbaar in de maten 45cm tot 65cm en 65cm tot 80cm.
Steketee aanaardbeitel
Een aanaardbeitel is bedoeld voor het realiseren van rugvorming in de gewasrij. De extra grond verstevigt de voet van de plant.
Hoe werkt het?
Aan de voorkant van de aanaardbeitel zit een beitelpunt. Deze zorgt voor goede indringing in de grond. Na verloop van tijd verslijt de punt. Deze kan je dan nog een keer omdraaien en wanneer beide kanten versleten zijn, vervang je het onderdeel. De werkbreedte is gemakkelijk verstelbaar door middel van de draadspindels. De aanaardbeitel is verkrijgbaar in de maat 50cm – 70cm. De exacte breedte van het onderdeel is 35cm – 50cm. De vleugel werkt dus tot en met 20cm breder dan de exacte maat.
Steketee aanaardschaar van RVS
Een aanaardschaar wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het telen van peen in ruggen van grond. Een goede peen rug zorgt ervoor dat de wortel ongestoord kan groeien.
Hoe werkt het?
De aanaardschaar wordt altijd gebruikt in combinatie met een schoffel. Dankzij de aanaardschaar kan de rug netjes geschild worden en vervolgens weer worden opgebouwd. Voor gewassen als wortelen is dit proces zeer belangrijk om de bewaarkwaliteit te waarborgen. De aanaardschaar is verkrijgbaar in de varianten aanaardschaar 75cm RVS rechts en aanaardschaar 75cm RVS links. Beiden zorgen voor een rugafstand van 75cm.
Tot slot
Het aanaarden van gewassen is een belangrijk onderdeel voor het realiseren van een succesvolle oogst. Zoals omschreven zijn er verschillende onderdelen om het aanaarden uit te voeren. Kom je er zelf niet uit welk onderdeel jij nodig hebt? Neem dan gerust contact op, we helpen je graag!
Steketee aanaarden uitleg in een filmpje
Ben je benieuwd hoe het bovenstaande in de praktijk werkt? Onze Steketee specialist, Henry Meijering legt het uit in een filmpje: