Welkom bij Hengers

Met Hengers Classic Cars richten wij ons op de aan- en verkoop van de originele Toyota Landcruiser. Daarnaast zijn wij onder Hengers Agro ook nog eens gespecialiseerd in mechanische onkruidbestrijding en zijn wij officieel dealer van Steketee.

icon_widget_image Enkel op afspraak geopend icon_widget_image Cars: Veenschapswijk 18, Erica icon_widget_image Agro: Padhuis Europaweg 78, Coevorden icon_widget_image Henry: +31(0)6-12841191 Gerry: +31(0)6-25285773 icon_widget_image Henry: henry@hengers.nl Gerry: gerry@hengers.nl

Hengers

Welk type element is geschikt voor jouw gewas?

Er zijn twee soorten schoffelelementen. Het Basic element en het Combi element. In deze blog gaan we wat meer informatie geven over deze verschillende elementen.

schoffelmessen

Basic element

Het basic element is de eenvoudigste van de twee elementen en is geschikt voor een rijafstand tot 50cm. Het element is modulair opgebouwd. Elk Basic element bevat een voorzetstuk. Dit voorzetstuk kun je bevestigen aan een profielbalk of aan een koker 80×80. Het voorzetstuk is verkrijgbaar in 5060 of 70cm onder de balk.

element

Verder bevat het basic element paralellogrammen die bevestigd zijn met een bus en twee slijtbussen. Zodat altijd het kunststof deel slijt, en het stalen deel blijft bestaan. Deze manier van ophanging is  makkelijk vervangbaar, en het gaat niet vastzitten.

Het basic element bevat een veerbevestiging, een haak en een spindel:

 •  De veerbevestiging aan de zijkant van het basic element zorgt ervoor dat er druk is naar beneden. Zo kun je in hardere grond, beter de grond in komen.
 • De haak aan de andere kant van het element zorgt ervoor dat je het element uit kunt heffen en het vervolgens kunt vergrendelen.
 • Met behulp van een spindel kun je de diepteregeling regelen. Door te draaien aan de spindel draai je de vork in en uit.

Aan de vork zit een wiel bevestigd. Er is keuze uit 3 maten loopwielen:

Aan de achterkant van het element zit met vier bouten een meshouder bevestigd. 

Er zijn verschillende soorten meshouders:

 • Vaste meshouder met 3 schuifdelen
  Bij deze meshouder is er plek voor 1 vaste schoffels. Achter is er plek voor 2 schuifdelen. In deze schuifdelen zijn ook schoffels te plaatsen, zodat je de werkbreedte van het element eenvoudig kun bijstellen.

 • Vibro meshouder  
  De vibro meshouder is op dezelfde wijze opgebouwd, 1 mes voor en evt. 2 achter. Het verschil is dat deze messen kunnen bewegen in rijrichting. Dit zorgt voor het beter lossen van onkruiden.

 • Triltand meshouder
  Dan is er nog een meshouder voor triltanden met een ganzevoet. Ook hier zijn er weer 3 messen te plaatsen. De triltand kies je hoofdzakelijk voor de vastgereden trekker rijsporen.

 • Schoffelschijven meshouder
  Het laatste meshouder is geschikt voor 1 vast mes voor en 2 schuifdelen voor een schoffelschijf in combinatie met een hoekmes. Dit is geschikt voor de zwaardere gronden. De schijf beschermt de plant tegen opvallend grond. De hoekmessen gaan netjes langs de plant.

Tot slot; Het basic element is door zijn compactere en lichtere bouw ideaal voor kleinere gewassen.

Combi element

Het combi element is het zwaardere element en is geschikt voor een rijafstand van 75, 80, en 90cm, maar ook voor de zwaardere gronden. Dit element heeft altijd 70cm bodemvrijheid onder de balk

steketee

Het gelagerde element bevat aan beide kanten van de klemplaat een bout aan de profielbalk. Zo is het sterker en geschikt voor de bredere werkbreedtes.

Voor het combi element zijn er twee verschillende meshouders beschikbaar.

Met deze lange meshouders ontstaat er meer grondstroom door de elementen.

Aan de achterkant van deze meshouders is er plek voor een Aanaardbeitel of een andere attribuut houder.

De hoogte van de schoffel stel je in door middel van een spindel. Aan de zijkant van het element staat een maatverdeling, waarop je kunt zien in wat voor positie het mes zich begeeft.

Ook voor het Combi element zijn er 3 verschillende loopwielen beschikbaar: 

 

EC Space

Wanneer je gebruik maakt van 3 messen in een meshouder, kun je er bij het Combi element voor kiezen om deze te voorzien van het EC-space systeem. Dit unieke systeem van Steketee maakt het mogelijk om snel de schoffelbreedte aan te passen. Doormiddel van spindels kunnen de messen breder en smaller worden gezet. Dit is ideaal wanneer je in verschillende gewassen of gewasgroottes aan het werk bent.

Ook je bestaande schoffelmachine kun je hiermee uitbreiden.

ec-space

Voor meer informatie kun je ook kijken op YouTube of neem gerust contact met ons op!